3 finaliteiten

 

 

Nadat je in de 1ste graad (zowel in de A-stroom als in de B-stroom) al kon proeven van een aantal domeinen waaruit je zal moeten kiezen voor de start van de 2de graad, zal je ook een keuze moeten maken of je wil verder studeren of vrij snel naar de arbeidsmarkt wil doorstromen. Deze keuze vind je terug in de finaliteiten van de vervolgopleiding in de tweede en derde graad.

 

 

 

Er zijn 3 finaliteiten:

 • Studierichtingen in de arbeidsmarktgerichte finaliteit bereiden, zoals de naam al doet vermoeden, rechtstreeks voor op het beroepsleven. Je behaalt het diploma niveau 3, met specifieke beroepskwalificaties.
  Na deze studierichting zullen de meeste leerlingen onmiddellijk een beroep gaan uitoefenen.  
  Sommigen zullen nadien nog kiezen voor 
  • een HBO5 opleiding,
  • een Se-n-Se opleiding,
  • een Schakeljaar

Met HBO5 behaal je een diploma met beroepskwalificatie niveau 5.  Met een Se-n-Se opleiding behaal je een bijkomende beroepskwalificatie niveau 4.  In uitzonderlijke gevallen kan je met een Schakeljaar de overstap naar hoger onderwijs maken. 

 

 • Studierichtingen in de doorstroom finaliteit zullen leiden naar hoger onderwijs (universiteit en hogeschool). Je behaalt het diploma niveau 4.

 

 • Daartussen komen richtingen met dubbele finaliteit. Sommige leerlingen zullen van daaruit doorstromen naar het hoger onderwijs (hogeschool) en anderen rechtstreeks naar de arbeidsmarkt. Je behaalt het diploma niveau 4 met specifieke beroepskwalificaties.

 

Na elke finaliteit kan je een Se-n-Se volgen om een bijkomende specifieke beroepskwalificatie te behalen.